fakta holländsk

KANINBACKEN har numera UPPHÖRT

Denna hemsida upphör april 2019

Burar kan bara säljas efter att kaninerna flyttat ut.

Holländsk (Finns bara en hona kvar på Kaninbacken)

 

Ursprung:

Även om rasen heter Holländsk kanin, så kommer den från England. Det var i slutet på 1800-talet som en kanin-uppfödare fick tag i en kanin som liknade den nuvarande Holländska kaninen. 1894 hittade han ytterligare en kanin med bra teckning och började avla fram den nuvarande Holländska kaninen.

Utseende:

Den Holländska kaninens grundfärg är vit. Sen är alla färger tillåtna. Vanligast är svart och japanteckad gul-svart. Det är svårt att avla fram ett perfekt exemplar då teckningen har vissa krav. Den ska ha ett upp och nedvänt vitt V i pannan med mörkare markeringar på varje sida. Om man ser huvudet från sidan ska teckningen vara äggformad. Från öronroten går den fram över ögonen och nästan fram till morrhåren, varefter den i en jämn rundning löper bakåt längs käkens kant och tillbaka bakom öronen, där den möter den andra sidans teckning. Huvudteckningen ska se likadan ut på båda sidor. Öronen ska också vara färgade

Sen ska hela bakkroppen ha en lika skarpt avgränsad ring runt hela djuret. (Undantag för de teckningsfärger som har vit buk).

Teckningen på bakbenen omfattar benens bakre del och börjar mitt emellan tåspetsen och hasleden. Den skall bilda en regelbunden ring omkring benen och börja på samma ställe på båda benen.

 

Vikt:

Den Holländska kaninen tillhör de små kaninraserna. Vikten ska ligga mellan 2,5 - 3,1 kg.

 

Färgvarianter:

Det vanligaste färgerna i Sverige är svart och japantecknad gul-svart men den är godkänd i alla färger utom zobelsiames och tan.

 

Personlighet:

En mycket trevlig och social kanin som älskar att "prata".

 

Barnvänlighet:

En mycket barnvänlig kanin.